Rivane Neuenschwander & Sérgio Neuenschwander, Sunday (still), 2010

Rivane Neuenschwander & Sérgio Neuenschwander, Sunday (still), 2010 © Rivane Neuenschwander
Courtesy the artist, Stephen Friedman Gallery, London, Galeria Fortes Vilaça, São Paulo and Tanya Bonakdar
Gallery, New York

30.6 2015

En större värld

Utställningen Efter Babel på Moderna Museet i Stockholm markerar kulmen för satsningen En större värld, där museet medvetet arbetar för att vidga vyerna bortom konsthistoriens västliga standardperspektiv. En större värld inrymmer utställningsverksamhet, föreläsningar, program och visningar på olika språk. Även inköp av konst till Moderna Museets samling följer den röda tråden om en större värld.

Utställningar och konst

Efter Babel visas på Moderna Museet i Stockholm och är en stor grupputställning om de många språken i dagens konst. Utställningen utgör navet för Moderna Museet, vars samling kommer att visas utifrån delvis nya perspektiv och med verk som på flera plan korresponderar med konstnärskapen i den stora salen. Andra utställningar pågår parallellt – separat med Akram Zaatari respektive Adrián Villar Rojas – som bidrar till en mer mångfacetterad världsbild. Till detta kan läggas monografiska fördjupningar i samlingen med Ernest Cole och Burhan Dogancay som verkar som satelliter till den stora utställningen.

Moderna Museets samling (den konst som museet äger) är inte statisk utan växer och synen på de verk som tecknar 1900- och 2000-talens konsthistoria förändras ständigt. Det finns många verk i museets samling som tecknar alternativa historier, undanträngda berättelser som pockar på uppmärksamhet. Det är med nyfikenhet och glädje vi nu lyfter fram konstnärskap och verk för att komplettera och revidera kanon.
Moderna Museets samling expanderar

Föreläsningar

Föreläsningsserien En större värld ger föreläsningar av internationellt verksamma curatorer och konstnärer där de förmedlar sina perspektiv och berättar om erfarenheter av att arbeta med konst på alla kontinenter.
Föreläsningsserien En större värld

Visningar på olika språk

Att erbjuda visningar på olika språk ger möjlighet för fler att ta del av konsten. Visningarna ingår i entrébiljetten och ges både i samlingen och tillfälliga utställningar på bland annat persiska, engelska, arabiska, finska, kroatiska och serbiska.

Överintendent Daniel Birnbaum och vice museichef Ann-Sofi Noring formulerar sina tankar om museet och verksamheten i Moderna Museet krönikor. Dessa texter berör satsningen En större värld:
Museet som medium

Publicerad 30 juni 2015 · Uppdaterad 21 maj 2019

Nyheter