Återuppstånden

Truls Melin, Återuppstånden, 2007 © Truls Melin / Bildupphovsrätt 2010

Truls Melin

1993 deltog Truls Melin på biennalen i Venedig med en installation bestående av tre stora, grön-blå-målade skulpturer. Utställningen markerade en höjdpunkt på en allt mer framgångsrik karriär. Två år senare hade livet förändrats. Melin hade dragit sig undan konstvärldens stora evenemang och omfamnade lugnet i ateljén. Venedigskulpturerna tillhörde plötsligt en annan tid, de tog för mycket plats, och han bestämde sig för att skrota dem.

De tre skulpturerna som förstördes var på många sätt typiska för Melin. Monokromatiska, avskalade på detaljer och sprängfulla med gåtfulla referenser till ett inre liv. Tillbyggnad Lewerentz var inspirerad av en arkitekturtävling om en utbyggnad till Sigurd Lewerentz blomsterkiosk i Malmö. I skulpturen var modellen av blomsterkiosken tillbyggd, men brutalt omkullvällt på sidan. Hamster, skriver konstnären själv, betyder ju att man sparar på någonting och i skulpturens fall är det ett diesellok i ett lokstall. Kamera var en modell av en fotograferingssituation, en kamera som tar en bild av en av hans tidigare skulpturer.

Efter en tid började Melin känna en stark saknad efter skulptu¬rerna. Han började planera att rekonstruera dem och 2007 återskapade han modeller av Tillbyggnad Lewerentz, Hamster och Kamera i en tredjedels storlek. I Återuppstånden är de tre nya skulpturerna förbundna med varandra via speldosor. Vevar man på det gemensamma handtaget spelas alla melodier samtidigt.

Modeller inom arkitekturen görs ofta som instruktioner, för att förklara. Hos Truls Melin får barndomens bevarade intresse för modellbyggande en motsatt funktion, eller snarare en icke-funktion. Här ges inga instruktioner till betraktaren, utan snarare görs ett konstaterande om att ingenting är rationellt. Vi förstör och bygger upp, i ett ständigt sökande efter mening.

Truls Melin

Född 1958 i Malmö
Bor och arbetar i Köpenhamn [DK]

Utbildning

1984 Det Kongelige Danske Kunstakademi/Royal Danish Academy of Fine Arts, Köpenhamn [DK]
1979 Forum Målarskola, Malmö

Separatutställningar i urval

2009 Mentalt Sällskap, Magasin 3, Stockholm
2006 Galleri Magnus Åklundh, Malmö
1993 Nordiska Paviljongen, Biennale di Venezia, Venedig [IT]

Grupputställningar i urval

2008 Caspar David Friedrich kom aldrig till Sverige, Charlottenborg Konsthall, Köpenhamn [DK]
2006 Macxa 2, Malmö Konsthall
1998 Out of the North, Würtenbergischer Kunstverein, Stuttgart [DE]

Bibliografi i urval

Anna Hegnell & Tessa Praun (red./ed.), Moderna Museets Vänners Skulpturpris, K.A. Linds hederspris: Truls Melin (text: Ronald Jones), Stockholm, 2007.
Ronald Jones, ”Truls Melin: Galleri Lars Bohman”, Art Forum, 2004.
Friedrich Meschede, Truls Melin (utst.kat./exh. cat.), DAAD, Berliner Kunstlerprogram, 2002.

www.truls.dk

Mer om utställningen