Start › Utställningar › Medverkande konstnärer

Sofia Hultén, If you want to hide a tree, go to the forest, 2010 © Sofia Hultén. Courtesy Konrad Fischer Galerie.
Sofia Hultén
Verken utgår från en meningsbärande bakgrund som förenar så disparata ämnen som kriminologi, science fiction och kvantfysik. Hulténs filosofiska undersökningar upprättar innehållsliga förbindelser mellan individen och kollektivet, universums oändliga utvidgning och den kompakta massan hos svarta hål, uttryckt i metaforisk form genom dessa triviala försök att påverka framtiden.
De tunna trälisterna i If you want to hide a tree, go to the forest (2010) är både nytillverkade av konstnären och readymades. Vilka som är kopior och vilka som är original är inte längre möjligt att avgöra. Med ett kärleksfullt vårdande av tingens integritet blandas fakta och fiktion på ett märkvärdigt sätt. Försvinnandets existentiella problematik är ett återkommande tema i Sofia Hulténs konst. Verket är en variant av hennes cykliska processarbeten där hon aktiverar skillnaden mellan det använda och det förbrukade. Tidigare har hon renoverat objekt som hon hittat för att sedan återställa dem till deras slitna ursprungsskick. Trots den skulpturala avbildningens naturtrogna utseende har något ändå förändrats i grunden. Hennes rekonstruktioner arbetar med flera parallella tidsriktningar i ett ifrågasättande av status quo.
Sofia Hultén
Född 1972 i Stockholm
Bor och arbetar i Berlin [DE]
Utbildning
1997 Sheffield Hallam University [UK]
Separatutställningar i urval
2010 Past Particles, Konrad Fischer Galerie, Berlin [DE]
2010 Familars, IKON Gallery, Birmingham [UK]
2008 Mutual Annihilation, Kunstlerhas Bremen [DE]
Grupputställningar i urval
2009 Berlin 2000, Pace Wildenstein, New York [US]
2009 Pop-Up! Ludwig Forum für Internationale Kunst, Aachen [DE]
2008 Betwixt: Sofia Hultén between Kendell Geers, Gabriel Orozco, Jonathan Monk, Cosima Von Bonin, Paul Chan and Mona Hatoun, Magasin 3 Stockholm Konsthall, Stockholm
Bibliografi i urval
Richard Julin, Stefani Böttcher, Helen Legg, 12 Works, Ikon Gallery, Künstlerhaus Bremen, Bremen, 2009: s./p. 192.
Bettina Carl, Points in a Room Condensing, Akademie der Künste, Berlin, 2006: s./p. 32.
Jennifer Allen, Suzanne Dieter, Sofia Hultén – Goldrausch Künstlerinnenprojekt: 2003: s./p. 32
www.sofiahulten.de
Mer om utställningen
Fia Backström

Fia Backström
Fia Backströms konst rör sig mellan olika diskurser där politik, upphovsmannaskap och bilders meningsskapande förmåga diskuteras. De …
Petra Bauer

Petra Bauer
Stina Lundberg Dabrowski är kanske den journalist som intervjuat flest internationellt framgångsrika politiker och kulturpersonligheter för svensk …
Book & Hedén

Book & Hedén
Godsägaren, prästsonen och riksdagsmannen Alfred Bexell (1831– 1900) lät under slutet av 1800-talet några stenhuggare hugga in sentenser och …
Matthew Buckingham

Matthew Buckingham
I sina installationer, filmer, bilder och texter studerar Matthew Buckingham historiens nytta och skada för det samtida sociala livet. Hans …
Magnus Bärtås

Magnus Bärtås
Magnus Bärtås disputerade nyligen med avhandlingen You Told Me – verkberättelser och videoessäer vid Konsthögskolan Valand. Avhandlingen …
Nina Canell

Nina Canell
Nina Canells rumsliga materialansamlingar utmärks av diskreta förflyttningar, omvandlingar och iakttagelser i utrymmet mellan människor, ting och …
Jonas Dahlberg

Jonas Dahlberg
Minnen består av små detaljer eller brottstycken, känsloladdade ljusglimtar som etsar sig fast och skuggar det vi samtidigt glömmer. När vi sedan …
Kajsa Dahlberg

Kajsa Dahlberg
Ett eget rum/Tusen bibliotek är titeln på Kajsa Dahlbergs verk, tillika en omarbetning av Virginia Woolfs feministiska klassiker A Room of One’s …
Nathalie Djurberg med musik av Hans Berg

Nathalie Djurberg med musik av Hans Berg
Nathalie Djurbergs verk låter sig inte förväxlas med någon annan konstnärs arbete och en vanlig referens när man pratar om hennes konst är …
Cecilia Edefalk

Cecilia Edefalk
Med Cecilia Edefalks audioguide får vi en säregen och fantastisk visning av Moderna Museets samling. Hon fångar upp och visar fram en dimension av …
Ann Edholm

Ann Edholm
Ann Edholms väldiga målning Übergang (2010) är lika stor som en av väggarna i hennes ateljé. I sin utbredning refererar målningen direkt till …
Leif Elggren

Leif Elggren
Leif Elggren har aldrig kunnat bortse från likheten mellan den spiralformade linjen i Claude Mellans (1598–1688) grafiska blad Veronicas svetteduk …
Andreas Eriksson

Andreas Eriksson
Andreas Erikssons stora målningar är överväldigande i sin rikedom på detaljer och olika måleriska uttryck. De är på samma gång snabba att …
Karolina Erlingsson

Karolina Erlingsson
eme emauto: titeln på Karolina Erlingssons verk hänvisar till den sokratisk/platonska idén att tänkandet utgör ett jags ljudlösa samtal med sig …
Luca Frei

Luca Frei
Den mest slående delen av What Time Is It? är en skulptur bestående av åtta krökta väggsegment som står lutade mot varandra. Första intrycket …
Jens Fänge

Jens Fänge
Rummet i Jens Fänges senare målningar har förtätats. Omtagningar av scenerier och färgernas likartade ljussättning tycks peka ut ett mer …
Föreningen JA!

Föreningen JA!
Föreningen JA! är en grupp konstnärer verksamma i Sverige och USA som arbetar för en mer heterogen och jämlik konstvärld. …
Andreas Gedin

Andreas Gedin
I Andreas Gedins forskningsarbete som doktorand vid Konsthögskolan Valand har den ryske filosofen och litteraturteoretikern Michail Bachtin fått en …
Goldin+Senneby

Goldin+Senneby
Mellan 1998 och 2005 betalade två tredjedelar av företagen i USA ingen skatt trots att de sålde varor och tjänster för flera miljarder per år. …
Alexander Gutke

Alexander Gutke
Cine-scope beskriver en resa genom en 16 mm-filmremsa. I en hypnotiserande, svart-vit loop rusar korn av damm och skräp och långa repor emot och …
Per Hasselberg

Per Hasselberg
Med Småstugebyrån återvänder Per Hasselberg till ett av de bostadspolitiska experiment som övergivits tillsammans med det svenska …
Karl Holmqvist

Karl Holmqvist
I Karl Holmqvists textbaserade konst korsas en mängd röster och intryck: pophits och poesi, litterära citat och konsthistoriska referenser, slagord …
Leif Holmstrand

Leif Holmstrand
I Leif Holmstrands installation Arena återknyter han till sitt intresse för den dramatik som dagligen utspelar sig mellan föremål i hemmet, och …
Sofia Hultén

Sofia Hultén
I sin konst förenar Sofia Hultén den gravallvarligt direkta estetiken i instruktionsfilmer av den typ som görs av byggvaruhuset Bauhaus med en …
Olav Christopher Jenssen

Olav Christopher Jenssen
Olav Christopher Jenssens konst kan karakteriseras som en intuitivt flödande bildfontän, en målerisk kronologi läsbar ur erfarenheter dragna från …
Sara Jordenö

Sara Jordenö
Hur existerar ett konstverk? Hur uppstår en film, hur fortlever och utvecklas den? …
Annica Karlsson Rixon/Anna Viola Hallberg

Annica Karlsson Rixon/Anna Viola Hallberg
Annica Karlsson Rixon och Anna Viola Hallberg deltar i utställningen med en presentation av den forskningsprocess som pågår inom ramen för …
Viktor Kopp

Viktor Kopp
Viktor Kopp målar choklad. Som en del i hans undersökning av det måleriska bildrummet har han sedan 2007 i flera sviter återkommit till …
Runo Lagomarsino

Runo Lagomarsino
Med sina installationer, skulpturer, bilder och filmer vill Runo Lagomarsino framställa andra sätt se på historiska, politiska och kulturella …
Karl Larsson

Karl Larsson
I litteraturteorin är ”paratexterna” de texter som omger – som befinner sig utanför, men är väsentliga för – det litterära verket: …
Matts Leiderstam

Matts Leiderstam
En bild är inte bara en representation av verkligheten eller en komposition av betydelsebärande element. En bild verkställer också ett spel av …
Marysia Lewandowska

Marysia Lewandowska
I sitt bidrag till Modernautställningen 2010 riktar Marysia Lewandowska uppmärksamheten mot Moderna Museets logotyp som skapades med hjälp av …
Axel Lieber

Axel Lieber
Allt som Axel Lieber arbetar med har sitt ursprung i vardagsföremål som kartonger, kläder eller möbler. Han transformerar föremålen till …
Maria Lusitano Santos

Maria Lusitano Santos
Efter 40 år i Rosengård har det portugisiska paret i Maria Lusitano Santos film bestämt sig för att bli svenska medborgare. Den ursprungliga …
Eva Löfdahl

Eva Löfdahl
Eva Löfdahl redovisar öppet de material hon använder i sina skulpturer. Ett exempel är det isolerande aluminiumskum hon valt till sitt verk …
Truls Melin

Truls Melin
1993 deltog Truls Melin på biennalen i Venedig med en installation bestående av tre stora, grön-blå-målade skulpturer. Utställningen markerade …
Per Mårtensson

Per Mårtensson
Från ett visst avstånd skildrar Per Mårtenssons monumentala målning vita lamellgardiner, den typen som blivit ett så självklart inslag i …
The New Beauty Council

The New Beauty Council
Vad definierar begrepp som ”offentlighet”, ”skönhet” och ”fulhet”? Kan definitionerna omförhandlas? Vilka faktorer påverkar vår …
Viktor Rosdahl

Viktor Rosdahl
Viktor Rosdahls farfar var dräng, hans far var svetsare och hans egen konst inrymmer arbetarklassens existentiella historia. Han låter sig …
Lina Selander

Lina Selander
Med När solen går ner är den alldeles röd, sen försvinner den undersöker Lina Selander bilderna av och berättelserna om den revolutionära …
Esther Shalev-Gerz

Esther Shalev-Gerz
Kan ett monument vara någonting annat än platsen för konserverande minnesritualer? Kan minnet av det förflutna användas för att utforma nya …
Ann-Sofi Sidén

Ann-Sofi Sidén
En resa som tar 6 timmar med bil kan ta 38 dagar till häst. Ann- Sofi Sidéns nya videoinstallation Mitt land (Någonstans i Sverige) (2010) baseras …
Jakob Simonson
![Untitled (Cerulean Blue Deep, Cerulean Blue, Cerulean Blue [imit])](https://www.modernamuseet.se/stockholm/wp-content/uploads/sites/3/2010/08/simonson-jakob_untitled_2008_1500x1125-485x364.jpg)
Jakob Simonson
Måleri är bemålad yta, men i Jakob Simonsons verk ger hans intresse för hur kropp, blick och tanke förhåller sig till tid och rum, visuell …
Apolonija Šušteršič

Apolonija Šušteršič
Apolonija Šušteršič började arbeta med sin doktorsavhandling på Konsthögskolan i Malmö 2009 och använder sin verksamhet i bostadsområdet …
Astrid Svangren

Astrid Svangren
I centrum för Astrid Svangrens konstnärskap finns färgen. Som språk, metafor och materia. Som en bild för tal, tankar och förnimmelser. Hur …
Johan Tirén

Johan Tirén
I projektet Drawings Made From Collected Descriptions, som pågått sedan 2007, utför Johan Tirén teckningar enligt beskrivningar insamlade från …
Olav Westphalen

Olav Westphalen
I Olav Westphalens målningar av diamanter uppträder en avslöjande dubbelhet. Deras motiv är mer eller mindre identiska med de annonser för …
Christine Ödlund

Christine Ödlund
Thought-Forms är skulpturala formationer som animerats med små vågrörelser. De utstrålar magisk realism och tankarna dras till det …