Snakes know it’s yoga, stillbild från video

Nathalie Djurberg, Snakes know it’s yoga, 2010 © Nathalie Djurberg. Courtesy Galleria Giò Marconi and Zach Feuer Gallery, New York. Stillbild från video.

Nathalie Djurberg med musik av Hans Berg

Nathalie Djurbergs verk låter sig inte förväxlas med någon annan konstnärs arbete och en vanlig referens när man pratar om hennes konst är sagans estetik. Men trots detta är det bedrägligt att tro att det är en egen, personligt inåtvänd eller surrealistisk värld som hon skapar. Även om hennes metod lämnar utrymme för improvisation och det sker fantasieggande saker i hennes filmer är Djurbergs verk fyllda av skarp social kritik och bearbetningar av kollektiva, samhälleliga trauman. Makt, våld, sexualitet, begär, avund, oliktänkande och rädslan för det främmande återkom¬mer gång på gång i verk som ofta är obehagliga och frånstötande samtidigt som de lockar och fascinerar.

Hennes nya verk Snakes Know It’s Yoga och Untitled parar en värld av exotism och mysticism med nästan måleriska experiment i färg och form. Huvudkaraktärerna i en av filmerna är en naken, ung kvinna och en groda. Grodan är central i en shamanistisk tradition. Genom att slicka på djuret och få i sig dess gift går shamanen in i en psykedelisk sinnesstämning genom vilken han kan nå kontakt med andevärlden. I den andra filmen interagerar en man med en orm, en relation som slutar våldsamt i ond bråd död.

Frågeställningar om livet och existensen är givetvis inget nytt, det går i arv från generation till generation i konsthistorien. Varje tid har sina egna skäl och sätt att framställa dem på. Nathalie Djurbergs verk är ett bidrag till en diskussion om vår på många sätt absurda och groteska värld. Hennes konstnärskap öppnar ett säreget fönster in i vår västerländska 2010-talscivilisation.

Nathalie Djurberg

Född 1978 i Lysekil. Bor och arbetar i Berlin

Utbildning

1997–2002 Konsthögskolan i Malmö/Malmö Art Academy, Malmö
1995–1997 Hovedskous målarskola/Hovedskous Art School, Göteborg/Gothenburg

Separatutställningar i urval

2010 Snakes know it’s yoga, Kestnergesellschaft, Hannover [DE]
2008 Turn Into Me, Fondazione Prada, Milano/Milan [IT]
2007 Denn es ist Schön zu Leben [Because It Is Wonderful To Live], Project Space – Kunsthalle Wien, Wien/Vienna [AT]

Grupputställningar i urval

2009 Fare Mondi / Making Worlds, Palazzo delle Esposizioni, 53rd International Art Exhibition, La Biennale di Venezia Venedig/Venice [IT]
2007–2008 Carnegie Art Award, Museum of Contemporary Art Kiasma, Helsingfors/Helsinki [FI]; Henie Onstad Kunstsenter, Oslo [NO]; Den Frie Udstilling, Köpenhamn/Copenhagen, [DK]; Listasafn Kópavogs, Kópavogur / Reykjavík [IS]; Konstakademien, Stockholm [SE]; Royal College of Art, London [GB]; Göteborgs konstmuseum [SE]
2006 4th Berlin Biennial of Contemporary Art: Of Mice and Men, Twelve Venues Along Auguststrasse, Berlin [DE]

Bibliografi urval

Germano Celant, Nathalie Djurberg: Turn Into Me Prada Foundation, Milan, 2008.
Rachel Kushner, “Openings” Artforum March 2007: 306–307.
Angela Stief & Gerald Matt, Nathalie Djurberg: Denn es ist schön zu leben, Kunsthalle Wien, Verlag für moderne Kunst Nürnberg, 2007.

Mer om utställningen