Utan titel (P=E=R=M=U=T=A=T=I=O=N)

Karl Holmqvist, Utan titel (P=E=R=M=U=T=A=T=I=O=N), 2010 © Karl Holmqvist

Karl Holmqvist

I Karl Holmqvists textbaserade konst korsas en mängd röster och intryck: pophits och poesi, litterära citat och konsthistoriska referenser, slagord och modetips, Öyvind Fahlström och Patti Smith, dada och Lady Gaga. Hans böcker, affischer, installationer, läsningar och performancer skriver in sig i en rik tradition av språkliga experiment på gränsen mellan bildkonst och poesi, från futurismen till den konkreta poesin och konceptkonsten.

Men Holmqvists konstnärskap är inte bara en ekokammare där samtida popkultur och historiska avantgardeexperiment bildar nya ackord och stämmor, det har också en direkt politisk dimension. Hans cut-ups och détournements syftar till att göra motstånd mot dagens nivellerade, globala masskultur, till att vrida loss dess uttryck och former från deras givna platser och öppna upp sprickor eller skapa nya dialekter inuti dess homogena språk. Han söker sig på så vis mot mellanlägen där språket destabiliseras och betydelserna börjar glida, där det alltför väl bekanta blir främmande, det banala blir rikt på mening och där nya resonanser och spänningar kan uppstå: lägen mellan bokstav och figur, mellan det skrivna och det talade, mellan yta och rum, mellan repetition och variation.

Plagiat är nödvändigt, framsteget medför det, hävdade Lautréamont 1870. Holmqvists konst bevisar att detta är mer aktuellt än någonsin: att kopiera, tillägna sig och förvränga kulturens former är inte bara en rättighet, det är en plikt.

Karl Holmqvist

Född 1964 i Västerås
Bor och arbetar i Berlin [DE] och Stockholm

Separatutställningar i urval

2010 Hymn to Pan, Badischer Kunstverein, Karlsruhe [DE]
2009 I’ll Make the World Explode, Galerie Giti Nourbakhsch, Berlin [DE]
2009 Entrevista con el Vampiro, Gaga Arte Contemporaneo, Mexico City [MX]

Grupputställningar i urval

2010 27 Senses, Chisenhale Gallery, London [UK]
2009 The Malady Of Writing, MACBA, Barcelona [ESP]
2009 Poor. Old. Tired. Horse, ICA, London [UK]

Bibliografi i urval

Katie Kitamura, ”27 Senses”, Frieze, oktober/October 2009. Stefania Palumba, ”What’s My Name Again?”, Mousse magazine, september/September 2009.
Pati Hertling m.fl./et al. Modern, modern, katalogtext/catalogue text, Chelsea Art Museum, New York.
Sabine B. Vogel, ”Curated by_”, Artforum, maj/May 2009.

Mer om utställningen