Moving Away From Home

Maria Lusitano Santos, Moving Away From Home, 2007–08 Stillbild från video © Maria Lusitano Santos

Maria Lusitano Santos

Efter 40 år i Rosengård har det portugisiska paret i Maria Lusitano Santos film bestämt sig för att bli svenska medborgare. Den ursprungliga drömmen om att återvända till Portugal gled långsamt över i ett konstaterande att man kan ha två kärlekar samtidigt, till två platser.

Det är deras historia som Lusitano Santos speglar sig i och som får henne att reflektera över vad som konstituerar ”hemma”. I ett personligt videoverk, som till sin form kan placeras någonstans mellan dokumentär och essäfilm, reflekterar hon över det tillstånd som hon delar med så många – att det som främst definierar henne som utlänning i Sverige är att hon inte är ”hemma”.

Moving Away From Home
Maria Lusitano Santos, Moving Away From Home, 2007–08 Stillbild från video © Maria Lusitano Santos

I skillnaderna mellan mannens berättelse och sin egen, låter Maria Lusitano Santos en bild växa fram av hur Sverige har förändrats, från 1970-talet till i dag. Innan hon flyttade till Malmö tillsammans med sin son 2007 hade Sverige funnits som en drömlik plats i hennes inre. Sedan barndomen hade fantasins Sverige varit ett land av trygghet, ett ”hemma”. När hon väl emigrerat kände hon igen sin drömplats i tecknade barnprogram, som de gamla Bamseklippen i hennes film, och i stilla snöfall, men inte i Rosengårds brutala arkitektur.

Den moderna konstnären är en internationell nomad som reser världen över. Som del av ett konstsammanhang kan hon känna tillhörighet var hon än för tillfället befinner sig. Men att flytta hela livet med barn och vardagsbestyr, skapar andra, reella problem som måste lösas. Var ska man bo? Hur ska barnen lära sig det nya språket? Hur ska man göra för att känna sig hemma när man inte är det? Hur skapar man sig en identitet som inte innefattar begreppet ”främling”?

Maria Lusitano Santos

Född 1971 i Lissabon [PT]
Bor och arbetar i Malmö

Utbildning

2009 Konsthögskolan i Malmö/Malmö Art Acadamy, Malmö
2000–2003 Maumaus – School of Visual Arts, Lissabon/Lisbon [PT]

Separatutställningar i urval

2009 The war correspondent, KHM Gallery, Malmö
2009 The war correspondent: Sala do Veado, Museum of Natural History, Lissabon/Lisbon [PT]
2006 Living History of (1), Museu da Cidade, Lissabon/Lisbon [PT]
2006 Living History (II), Festival! Mira! Toulouse [FR]

Grupputställningar i urval

2010 Production 3, Lunds Konsthall
2004 São Paulo Biennial, São Paulo [BR]

Bibliografi i urval

Joao Pinharanda, ”Maria Lusitano: Two Memories”, Lunds Konsthall editions, 2010. Marta Kuzma & Massimiliano Gioni, Manifesta 5 (utst.kat/exh.cat), 2004.
Dinis Guarda, Photo España 06 (utst.kat/exh.cat), 2006. Isabel Carlos, Uma troca de olhares (utst.kat/exh.cat), Instituto Camões editions (2007)

Mer om utställningen