Persona-projektet: Aspen,

Sara Jordenö, Persona-projektet: Aspen,, 2010 © Sara Jordenö

Sara Jordenö

Hur existerar ett konstverk? Hur uppstår en film, hur fortlever och utvecklas den?

Sara Jordenös dokumentärinstallation Personaprojektet handlar om en av den svenska filmens stora klassiker. Men när Jordenö närmar sig Ingmar Bergmans identitetsdrama finner hon inte en fullbordad, historisk artefakt, utan ett levande verk vars egen form och identitet tycks vara föremål för ständiga förhandlingar och förskjutningar.

Genom hennes undersökningar, redovisade i arkivmaterial, texter och kortfilmer, växer en annan Persona fram: ett kollektivt, mångformigt och multimedialt work in progress som hela tiden omtolkas, omredigeras, omklassificeras och befolkas på nytt. ”Videoactive”, en av Persona-projektets sju delar, bygger på en enkel anekdot: i videoaffären Videoactive i Los Angeles flyttar någon regelbundet videokassetten med Bergmans film från dess plats på hyllan med regissörens namn och till ”Lesbian Theme”-hyllan – en till synes oskyldig nyrubricering som samtidigt utgör ett mindre, queer-aktivistiskt och kanonkritiskt ingrepp. ”Cinetyp”, en annan av projektets delar, handlar också om den institutionella klassificeringen av Bergmans film. Jordenö har här följt arbetet med att förse filmen med nya, ocensurerade engelska undertexter. Hennes analys av översättarnas manus och hennes diskussion med den ansvarige filmarkivarien blottlägger de avgörande betydelseförskjutningar som äger rum vid minsta justering av texten, ett väsentligt element i filmens montage. Persona-projektets sista del, ”Hedvig”, är baserat på ett samtal med den gotländska kvinna som bor i det kulisshus på Fårö i vilket Persona filmades. Hedvig är ovillig att ikläda sig den roll hon tilldelats och avvisar ilsket de tyska cineaster som vill att hon ska posera tyst framför de stora fönstren, som om hon vore Liv Ullman.

Sara Jordenö

Född 1974 i Umeå
Bor och arbetar i New York

Utbildning

2003 University of California, Los Angeles [US]
2000 Konsthögskolan i Malmö/Malmö Art Academy, Malmö
1997 Nordens författarskola, Biskops Arnö
1995 Uppsala universitet/Uppsala University, Uppsala

Separatutställningar i urval

2010 Bildmuseet, Umeå
2006 Konsthall C, Stockholm
2005 Art 2102, Los Angeles [US]

Grupputställningar i urval

2007 The Long Distance Runner, Den Frie Udstillingsbygning, Köpenhamn/Copenhagen [DK]
2006 Dreamlands Burn, Muscarnok, Budapest [HU]
2006 Konstfeminism, Riksuställningar [SE]

Bibliografi i urval

Sara Jordenö, ”Berättandets gråzoner”, Kritiker #14, 2010.
Sara Jordenö, ”Om/Mot berättelsen – tankar om Gunvor Nelsons filmkonst”, Bildkonstnärsfondens Stora stipendium Publikation, 2006.
Edith Molnar, ”On the Lexicon Project – an interview with Sara Jordenö”, Dreamlands Burn (utst.kat./exh. cat.), 2006.

Mer om utställningen