Start › Utställningar › Medverkande konstnärer

Annika Eriksson, People in Public Spaces, 2000 Video, 3 timmar © Annika Eriksson/BUS 2006
Annika Eriksson
People in Public Spaces är ett slags videoarkiv baserat på dokumentationer av aktiviteter i det offentliga rummet. Med försiktig noggrannhet fångar Eriksson situationer där människor använt rummet för egna syften, till exempel demonstrationer, firanden, eller uppträdanden. Verket utvecklar sig till en undersökning av människors rörelser i detta – av kommersiella intressen gradvis krympande – offentliga rum.
Flera av Erikssons arbeten har också ett performativt uttryck eller karaktär, inte minst i senare arbeten som Do You Want an Audience? eller Games Machine. I det förra erbjöds folk möjligheten att uttrycka sin åsikt i ett sammanhang där de var garanterade en publik. I det senare erbjöds ungdomar en plats för möten och aktiviteter i ett område där sådana platser knappt existerar. På så vis skapar Eriksson – efter en slags offentlighetsprincip – situationer som inte sällan är större än livet.
Annika Eriksson
Född 1956 i Malmö. Bor och arbetar i Berlin.
Utbildning
1985–1990
Malmö Konstskola Forum, Malmö
Separatutställningar i urval
2005
Games Machine, IASPIS, 51st Venice Biennale, Venedig [IT]
2004
Do You Want an Audience?, Frieze Art Fair, London [GB]
2003
Arbeitswelt, DAAD, Berlin, SwissRe, München och Kunstverein München [DE]
Grupputställningar i urval
2006
Tokyo-Berlin Berlin-Tokyo, Mori Art Museum, Tokyo [JP]och Neue Nationalgalerie, Berlin [DE]
2006
40 Jahre Videokunst, Museum der Bildenden Kunst Leipzig, Lenbachhaus München, Kunsthalle Bremen, ZKM Karlsruhe, K21 Düsseldorf [DE]
2005
You Only Live Twice, Man in the Holocene/ Fortescue Avenue, London [GB]
Bibliografi i urval
Peio Aguirre, “Public Looking Glass” Works by Annika Eriksson, DAAD Berlin, IASPIS Stockholm, Revolver-Archiv für aktuelle Kunst Frankfurt, 2005.
Judith Schwarzbart, “Arbeitswelt about a project by Annika Eriksson”, Collected Newsletters, Kunstverein München, Revolver-Archiv für aktuelle Kunst Frankfurt, 2004.
Frans-Josef Petersson, “How Safe is Safe Enough?” NU-E#2, Stockholm, 2004.
Mer om utställningen
Christian Andersson

Christian Andersson
I sina installationer iscensätter Christian Andersson situationer som känns igen från specialeffekter i filmer eller olika typer av bildmontage. …
Henrik Andersson

Henrik Andersson
Bildrutan är svart. I dess nederkant löper en textremsa. På ljudspåret hör vi en röst som med viss svårighet tragglar sig igenom texten. I …
Karin Mamma Andersson

Karin Mamma Andersson
Karin Mamma Anderssons konst kan uppfattas som på en gång meditativ och berättande. Hennes målningar är uppbyggda runt händelser eller …
Torsten Andersson

Torsten Andersson
Vad var det som hände år 1966? Jag befann mig plötsligt i en total ensamhet och ödslighet. Någon skrev nyligen att jag misslyckades med att …
Johanna Billing

Johanna Billing
Johanna Billing skapar filmscener från en geografisk plats eller tidsbestämd referens såsom en låt eller en film. …
Miriam Bäckström

Miriam Bäckström
Under flera minuter sitter skådespelaren Tomas Pontén i närbild och låter sig, något motvilligt, sminkas. Han kan inte helt frigöra sig från …
Magnus Bärtås

Magnus Bärtås
Vad är en berättelse? Vad är det som gör en historia värd att berätta? Utifrån konceptuella metoder undersöker Magnus Bärtås vår …
Ann Böttcher

Ann Böttcher
Vetenskapligt och metodiskt undersöker Ann Böttcher naturens bildvärld utifrån en mängd olika perspektiv. Hon granskar till exempel granen som …
Camilla Carlsson

Camilla Carlsson
Camilla Carlsson arbetar konstnärligt både i och utanför de traditionella konstrummen. Under 2005 driver hon vid ett antal arbetsplatser inom Barn- …
Loulou Cherinet

Loulou Cherinet
Loulou Cherinets arbeten refererar till den antropologiska dokumentärtraditionen. I en postkolonial tradition undersöker hon möten mellan olika …
Jonas Dahlberg

Jonas Dahlberg
Jonas Dahlberg leker med vår perception. Hans videoinstallationer verkar först vara en direkt återgivning av en familjär miljö, men det visar sig …
Jacob Dahlgren

Jacob Dahlgren
Efter att ha upplevt ett antal av Jacob Dahlgrens installationer är det nästan omöjligt att inte se spår av dem i vardagslivet. Dahlgren använder …
Nathalie Djurberg

Nathalie Djurberg
Nathalie Djurbergs animationer är färgstarka och grovhuggna. De enkelt utförda människofigurerna i plastellina och den grova klippningen gör att …
Cecilia Edefalk

Cecilia Edefalk
Föremålet för Cecilia Edefalks arbeten är måleriets representation. Det är en undersökande verksamhet i vilken hon ofta använder en …
Per Enoksson

Per Enoksson
Hur förhåller man sig till en tradition när man inte helt kan omfamna den eller helt begripa den? Är det okej att förlora sig i den, drömma sig …
Andreas Eriksson

Andreas Eriksson
Det finns en lust och en omedelbarhet i Andreas Erikssons målningar och objekt. I vissa fall är det manifesterat i ett vilt och expressivt uttryck. …
Elis Eriksson

Elis Eriksson
Elis Eriksson föddes 1906. Sitt egentliga genombrott hade han på 1960-talet då han började med sin karaktäristiska blandning av text och måleri. …
Annika Eriksson

Annika Eriksson
Vad är ett socialt rum? Och hur intar man en offentlig plats? Annika Erikssons arbeten genomsyras av relationella egenskaper där sociala och …
Juan Pedro Fabra

Juan Pedro Fabra
I sina fotografier och videoverk använder Juan Pedro Fabra naturen som skådeplats för de händelser han iscensätter. Hans motivskildringar av …
Felix Gmelin

Felix Gmelin
Med lågmälda visuella medel undersöker Felix Gmelin i sina videoverk och målningar politisk bildsymbolik, utopi och radikalism. Genom att …
Per Hasselberg

Per Hasselberg
Stockholms förorter har en struktur som grundar sig i ett demokratiskt ideal och en rädsla för fascismen som ödelade Europa under andra …
Annika von Hausswolff

Annika von Hausswolff
Viljan att visa och att dölja något på samma gång, återkommer i Annika von Hausswolffs fotografier. En pojke står förväntansfull framför ett …
Mats Hjelm

Mats Hjelm
De stora frågorna står i centrum i Mats Hjelms arbeten. Han intresserar sig för vad vi ibland kallar det universella. I monumentala och tekniskt …
Saskia Holmkvist

Saskia Holmkvist
Frågan om trovärdighet, hur den skapas och upprätthålls, är en viktig utgångspunkt i flera verk av Saskia Holmkvist. Videoverket Inte sant från …
Jan Håfström

Jan Håfström
Jan Håfström började sitt konstnärskap under 1960-talet med att låna från serier och andra media i popkonstens anda. Han har växlat mellan …
Lisa Jeannin

Lisa Jeannin
Lisa Jeannin arbetar med något av det mest grundläggande inom konsten, nämligen att betrakta och bearbeta omvärlden med hjälp av fantasin. Den …
Matti Kallioinen

Matti Kallioinen
Matti Kallioinens konst har något lätt absurt över sig. En figur som gått igen i flera av hans performanceverk är Junior, en bisarr varelse som …
Gunilla Klingberg

Gunilla Klingberg
Gunilla Klingberg har en bakgrund både på Konstfack och på Berghs skola för design och reklam i Stockholm. Just kännedom om både konst- och …
Oskar Korsár

Oskar Korsár
Det finns ett starkt narrativt drag i Oskar Korsárs teckningar. Den skissartade stilen bryts ibland upp av en överraskande detaljskärpa. Formerna …
Annika Larsson

Annika Larsson
Det är lätt att tappa fotfästet i tid och rum när man ser någon av Annika Larssons filmer. Berättelserna är tätt sammanvävda med …
Jenny Magnusson

Jenny Magnusson
Jenny Magnusson arbetar med stillsamma uttryck. När många konstnärer tar i för att få uppmärksamhet, viskar Magnusson till sina betraktare. …
Marianne Lindberg De Geer

Marianne Lindberg De Geer
Marianne Lindberg De Geer har en driven fallenhet att göra det oväntade – inte minst har hon intresserat sig för konstvärldens maktstrukturer …
Dorinel Marc

Dorinel Marc
Dorinel Marcs mest framträdande drag är kanske hans märkliga förmåga att se saker och ting ur ett annat perspektiv än det gängse, och genom …
Monika Marklinger

Monika Marklinger
Monika Marklingers konstnärskap präglas av en vilja att sammanfoga olika element och teman. Med hjälp av överlappningar och förskjutningar skapar …
Tova Mozard

Tova Mozard
Den osäkerhet man som betraktare erfar i mötet med Tova Mozards arbeten handlar om hur vi är vana att läsa eller ta emot bilder och dess …
Sirous Namazi

Sirous Namazi
Sirious Namazi arbetar parallellt med flera olika medier. Inom ramarna för skulptur, måleri, fotografi och video plockar han upp – och bearbetar …
Jonas Nobel

Jonas Nobel
Jonas Nobels collage och teckningar tycks inspirerade av massproduktion och industriell representation. Ibland är dess innehåll lätt absurt och kan …
Ylva Ogland

Ylva Ogland
I Ylva Oglands måleri gestaltas parallella existerande världar som konstnären på olika sätt är del av. Hennes subjektiva uttryck av personliga …
Ola Pehrson

Ola Pehrson
Vardagliga, triviala, och ibland helt tråkiga företeelser kan göras till något att förundras över. Ola Pehrson blottlägger de dolda …
Ride1

Ride1
Ride 1 är ett pågående samarbete mellan konstnärerna Ronny Hansson, Jonas Kjellgren och Stig Sjölund. Projektet presenterades första gången på …
Fia Stina Sandlund

Fia Stina Sandlund
Fia-Stina Sandlund undersöker samhälleliga maktstrukturer och normalitetsbegrepp. På ett humoristiskt sätt ifrågasätter hon existerande system …
Linda Tedsdotter

Linda Tedsdotter
Linda Tedsdotter använder sig ofta av ljus och ljud i sitt konstnärskap. Hennes arbeten kan vara platsspecifika eller på annat sätt relatera till …
Magnus Thierfelder

Magnus Thierfelder
När tingen blir bild och berövas sin funktion framträder bilden av funktionen mycket tydligare. Som i Magnus Thierfelders verk Utan titel (paus). …
Johan Thurfjell

Johan Thurfjell
Ytterst få konstnärer klarar av att som Johan Thurfjell skapa verk som är på en gång personliga, poetiska och romantiska utan att bli kitschiga …
Magnus Wallin

Magnus Wallin
Magnus Wallins verk belyser vår tids kroppsnormer och alienationen bland dem som inte lever upp till idealen. Med ett historiskt perspektiv visar han …
Anna Wessman

Anna Wessman
Sedan början av 2000-talet arbetar Anna Wessman med kombinationer av ljud och bild, bland annat en talande glasfibercello. I hennes installation Du …
Ola Åstrand

Ola Åstrand
Med lekfull kreativitet hanterar Ola Åstrand den våg av intryck från omvärlden som sköljer över nutidsmänniskan. Det uppstår en aggressivitet …