Ride 1, Ride 1;1, 2005 © Ride 1/BUS 2006. Courtesy Brändström & Stene. Rumsinstallation. Installationbild Galleri Ping Pong, Malmö. Malmö Konstmuseum.

Ride1

Ride 1 är ett pågående samarbete mellan konstnärerna Ronny Hansson, Jonas Kjellgren och Stig Sjölund. Projektet presenterades första gången på Galleri Ping Pong i Malmö 2004 med en utställning bestående av ett fotografi i stort format, där de tre konstnärerna poserade med kedjor och basebollträn, samt ett stiliserat litet rött och blått pariserhjul med endast en sits.

Eftersom sitsen var fixerad vid hjulet följde den hjulets rotation, vilket innebar att passageraren för en stund hängde upp-och-ned, fastspänd i säkerhetsselen utan möjlighet att ta sig loss. Åkturen resulterade i en både lustfylld och obehaglig känsla som är talande för Ride 1.

En stor del av konsten från 1990-talet och framåt syftar till att skapa relationer och göra betraktaren till medskapare. Ofta drivs den av ett demokratiskt patos och uttrycker en social kritik. Ride 1 bryter med den traditionen. Det demokratiska inslaget försvinner delvis när konstnärerna låtsas bjuda in till delaktighet och interaktion men i själva verket försätter betraktaren i situationer som man kanske inte skulle ha gett sig in i frivilligt. Projektet kan ses som en kritik av den politiskt korrekta konsten, och fotografiet där de tre konstnärerna framställs som våldsverkare blir då till en tydlig varning för deras egentliga avsikter.

Ride 1 (Ronny Hansson, Jonas Kjellgren, Stig Sjölund)

Ride 1

Ronny Hansson

Född 1962 i Uddevalla.
Bor och arbetar i Nyköping.

Utbildning

1991–1996
Konsthögskolan, Umeå

Jonas Kjellgren

Född 1962 i Gävle.
Bor och arbetar i Torsåker.

Utbildning

1991–1996
Konsthögskolan, Umeå

Stig Sjölund

Född 1955 i Timrå.
Bor och arbetar i Stockholm.

Utbildning

1977–1981
Konstfack, Stockholm

Separatutställningar

2006
Galleri Brändström & Stene, Stockholm

2004
Galleri Ping Pong, Malmö

Grupputställningar

2005
POPULISM, Contemporary Art Center, Vilnius [LT]

2005
Vid regnbågens slut, Tumba bruksmuseum, Stockholm

Bibliografi/Bibliography

Lars Bang Larsen, POPULISM, (utst.kat.), Berlin, 2005.

Rikard Ekholm, www.ride1.org, 2005.

Mer om utställningen