Jenny Magnusson, Utan titel, 2004 Rumsinstallation: Strykjärn i gjutjärn, brun tejp © Jenny Magnusson. Installationbild (detalj) Valentin. byhr. partners, Göteborg 2004. Foto: Patrik Elgström.

Jenny Magnusson

Jenny Magnusson arbetar med stillsamma uttryck. När många konstnärer tar i för att få uppmärksamhet, viskar Magnusson till sina betraktare. Stora och yviga gester är inte alltid verkningsfulla, de små medlen kan göra starka och personliga avtryck.

Materialen som Jenny Magnusson använder sig av är ofta alldagliga: brun tejp, pappkartong, spånskiva, stekpannor och så vidare, men vad hon gör med de vanliga objekten kan inte betecknas som ordinärt. En smärre förändring eller omplacering av ett vardagsföremål kan betyda mycket både för hur man uppfattar objekt och rumslighet.

Magnusson placerar de vardagliga tingen i nya sammanhang. Hon sammanfogar tillsynes oförenliga objekt till nya större enheter som både är stillsamt provokativa och finurligt sköna. 2004 presenterade hon ett verk som bestod av ett strykjärn som hade lämnat ett slags snigelspår av brun tejp efter sig. I installationen är Magnussons strykjärn inte längre primärt ett bruksföremål, utan dess symboliska värde är genom omplaceringen på ett humoristiskt och poetiskt vis förändrat. Magnussons arbeten handlar inte enbart om de enskilda objekten; hennes konst väcker också tankar om rummet och dess relation till konsten och betraktaren.

Jenny Magnusson

Född 1970 i Stockholm. Bor och arbetar i Göteborg.

Utbildning

1995–2000
Konsthögskolan Valand, Göteborg

Separatutställningar i urval

2001
Galleri 54, Göteborg

2003
Galleri Box, Göteborg

2004
Valentin Byhr, Göteborg

Grupputställningar i urval

2001
Milano Europa 2000, Milano

2001
IASPIS Open studios, Stockholm

2003
Modern Talking, Enkehuset, Stockholm

Bibliografi i urval

Michael Olofsson, Göteborgs-Posten, 2003. Ulf Thuland, Dagens Industri, 2001.

Gavin Jantes, Milano Europa 2000 the end of the century. The seeds of the future, 2001.

Mer om utställningen